onsdag, februari 20, 2008

Ta pulsen på förhållandet och kolla relationen med hjälp av Cosmos checklista.

… har lyckliga minnen.

Par som är lyckliga har gemensamma, positiva minnesbilder. De mindre lyckliga, däremot, skriver ofta om historien och kommer ihåg den som negativ, om de kommer ihåg den alls.

… vet mycket om varandra.
Känslomässigt intelligenta par vet vad den andra gillar och viktiga saker som har hänt i den andras liv. De ser till att uppdatera sig och vara intresserade av vad den andra går igenom.

… söker sig till varandra.
Turturduvor småpratar och rådfrågar varandra. De är öppna och pratar med varandra om sina innersta tankar och känslor. 70 procent av de lyckliga paren anser att det som avgör hur nöjda de är, är om relationen präglas av närhet och förtrolighet eller inte.

… respekterar varandras drömmar.
Det är viktigt att innefatta bådas drömmar och ambitioner i det gemensamma livet.

… har höga förväntningar.
Profetior tenderar att vara självuppfyllande. Så är det också i förhållanden. De par som går in i relationen med höga förväntningar på varandra, och som fortsätter att ha en lätt övertro på varandra, blir också mer nöjda.

… är kärleksfulla i vardagen.
De förhållanden där båda parterna gör små saker för varandra och vardagskärleken premieras, är lyckligare än de där parterna försöker pigga upp förhållandet då och då med till exempel kärlekssemestrar. Det kan handla om så till synes ospännande saker som att ringa och fråga hur det gick hos doktorn, eller att ge honom båda lårbitarna på kycklingen för att du vet att han tycker bäst om dem.

… retas med varandra.
Ju mer tillfredsställda ni är med förhållandet, desto mer lekfullt blir det: ni ler blygt åt varandra, sticker ut tungan, skrattar och gör konstiga miner samtidigt som ni retas med varandra, och båda får positiva känslor av att retas. Retsamheten ger förhållandet andrum samtidigt som den fördjupar intimiteten.

… håller inte räkning.
Stadiga par gör saker för varandra utan att begära något i gengäld, helt enkelt för att de älskar varandra och vill värna om förhållandet. När du börjar hålla räkning för att det ska bli rättvist er emellan, bör varningsklockorna ringa.

… har liknande ambitioner men olika utlopp för dem.
Det amerikanska hypnosförbundet har under hypnos frågat människor varför deras förhållanden tagit slut. Ett vanligt svar är att det är viktigt att ha liknande värderingar och prioritera relativt lika i det stora hela. Det är också viktigt att ha samma ambitionsnivå, men inte inom samma område. Om båda till exempel är arbetsnarkomaner blir relationen lidande. Men någon som är ambitiös vad gäller hobbyer passar bra ihop med en som siktar högt på jobbet men tar det lugnt hemma.

… tillåts vara olika.
Lyckliga par ser sig som ett team, vilket innebär att de är två unika individer som tillför olika perspektiv
och styrkor till teamet. De förstår att det är olikheterna som är teamets styrka. Undersökningar visar att det är viktigt att båda frigör sig känslomässigt från sina ursprungliga
familjer, och att de hittar en egen självständighet där de kan vara sig själva.

… förstår att kärlek inte är en konstant.
Många går i tron att kärlek är en begränsad vara, som du antingen känner eller inte känner. Men lyckliga par lär sig nya sätt att älska, så att känslorna kan svalna men också flamma upp med förnyad kraft.

… tar pulsen på sitt förhållande.
Ett förhållande är som kroppen – upptäcker ni problemen i tid går det oftast att rädda. Tyvärr reagerar många par för sent, och uppmärksammar sina problem när de redan förstört för mycket.

Inga kommentarer: